RSS
 

RITAM ŽIVLJENJA U PORODICI

08 nov

Stalna briga roditelja za jačanje zdravlja deteta na najmlađem uzrastu, podsticanje njegovog fizickog i psihičkog razvoja, usvajanje odgovarajućih navika, zahteva pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja deteta u porodici. To podrazumeva pravilno smenjivanje budnog i aktivnog stanja, kao i pravilan ritam odmora, odnosno sna.

Ritam življenja treba da je u skladu sa prirodnim potrebama deteta (potreba za snom, hranjenjem, pražnjenjem i aktivnošću).

Ritam življenja podrazumeva određenu dozu doslednosti, čime se obezbeđuju uslovi za pravilno formiranje elementarnih navika i razvoj osnovnih moralnih osobina. Neusklađenost, nedoslednost u zahtevima izazivaju negativne reakcije deteta, jer se ono mora stalno prilagođavati i menjati svoje ponašanje.

Ritam življenja podrazumeva, takođe, kontinuirano, povezano izvođenje kompleksa aktivnosti (npr, pranje, prepovijanje, hranjenje, igra), koje teku jedna za drugom.

Ritam življenja podrazumeva fleksibilan pristup, mogućnost menjanja, prilagođavanja usklađivanja, kada to situacija, uslovi i potrebe zahtevaju.

Ritam življenja u vrtiću treba  da je,  takođe usklađen sa potrebama dece.

Vrtić i porodica, u uslovima u kojima funkcionišu, treba da su u stalnom dosluhu na iznalaženju ritma primerenog potrebama dece.

Pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja na ranom uzrastu način je izgrađivanja i formiranja odnosa prema svim aktivnostima deteta. I budućim.

Pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja podstiče psihofizički razvoj deteta, a svako narušavanje remeti njegov pravilan razvoj.

 
9 Komentara

Objavljeno u Vaspitne Teme

 

Ostavite Komentar

 
 
 1. Mirjana Kosanovic

  22. oktobar 2011. at 17:30

  Svaki put kad idem na vas website uvijek nadjem toliko intersantnih stvari ne samo korsnih nego da se od srca nasmijem kad vidm djecije crteze, itd

   
 2. Roditelj

  6. april 2012. at 13:50

  Divan tekst, zaista divan i dirljiv!

   
  • verica

   6. april 2012. at 15:22

   Hvala i dobro došli u svakoj razmeni iskustava i mišljenja. Pozdrav.

    
 3. Ђурћица Стојковић

  6. jul 2012. at 12:39

  Сасвим случајно сам открила Вашу страну и пронашла заиста обиље дивних ствари. Сигурна сам да ћу чешће овде свраћати. Велики поздрав :-)

   
 4. goran

  12. novembar 2012. at 15:06

  odličan sajt

   
  • verica

   13. novembar 2012. at 06:51

   Hvala Gorane. Lepo je sve ovo čuti – pročitati. Najlepše želje.

    
 5. goran

  12. novembar 2012. at 15:08

  kratko i jasno