RSS
 

Tradicionalne dečije igre

01 feb

IGRE LOPTOM

Igre sa loptom mogle su se izvoditi i u kući, naročito u zimskom periodu. Jedna od takvih igara js igra pod nazivom kruga. Za igru su potrebni osam igrača i lopta od krpa ili gume. Četiri igrača sedeći u centru prostorije obrazuju krug leđima okrenuti njegovom središtu. Ostala četvorica su u uglovima (ćoškovima) prostorije. Loptu imaju igrači iz ćoška (jedan od njih) i gađa igrače koji sede. Oni ne smeju da ustanu, mogu samo da hvataju loptu i gađaju nekog igrača u ćošku. Svaki od igrača kada ispusgi loptu pri hvatanju ispada iz igre. Pobednik je ona grupa čiji igrač ostane poslednji – ili grupa iz centra ili iz ćoškova.

Igra vrdanja, vrdanja uz duvar bila je poznata u severozapadnoj Srbiji. Izvodile su je dve grupe igrača, ali su praktično u igri učestvovala samo dva igrača, svaki od njih za svoju ekipu. Obično se na nekom zidu omeđi prostor gde će se igra izvoditi. Na rastojanju od nekoliko metara nalazi se crta sa koje se gađa igrač postavljen uz duvar (zid). Igrač kod duvara može samo da „vrda“ u omeđenom prostoru, ili da uhvati loptu. Kada uhvati loptu, gađa svog protivnika. Pogodi li ga, izbacuje ga iz igre, a ako on bude pogođen ispada iz igre. Pobednik je grupa čiji je igrač ostao poslednji nepogođen.

Igra šuka, poznata je u mnogim krajevima pod istim ili različitim nazivima – mete, lopte. Igrači se podele u dve grupe, a na razdaljini od 4-5 metara povuku se dve crte po zemlji – mete. Kraj jedne mete je jedna grupa igrača, a kod druge druga. Između njih i meta šetaju se tri igrača. Sva trojica drže desne ruke pod levim pazuhom, a samo jedan ima loptu. Njih trojica istovremeno uzviknu: „Neka bije…“ pa se kaže nečije ime. Igrač čije je ime izgovoreno mora brzo da pretrči iz jedne grupe u drugu, i da pazi da ga ne pogode loptom. Ako bude pogođen ispada iz igre, a ako uhvati loptu menja mesto sa igračem koji ga je gađao.

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe. Čuvaj Mio rep da ne budeš slep. Ako budeš slep otpašće ti rep…”, kaže mali Vuk Gajević, kojem nije bilo teško da objasni pravila igre.

“Jedno dete drži maramicu a ostala deca čučnu i stanu u krug. To dete kruži sa maramicom u ruci dok pevaju pesmu. U toku pesme on pusti maramicu kod jednog deteta. Dete, ako vidi maramicu, onda će da ga pojuri ako ga dohvati maramicom onda ponavlja taj što je držao maramicu a ako ga ne dohvati i zauzme ovaj mesto on će da bude na njegovom mestu a taj koji je bio na tom mesti će ponovo da kruži”, objašnjava.

 
Komentari su isključeni

Objavljeno u Hajde da se igramo