RSS
 

Временска организација, редослед и трајања активности у нашој породици?

13 nov

Ритам дневних активности у породици је у сталним променама. Радно време нам је шаренолико, тражи нас максимално од -до! Понекад чак и дуже од тога…

Касније лежемо, касније ранимо, трчећи живимо, породица чека, одлажемо заједничке тренутке. И децу уводимо у нови ритам – све касније одлазе на спавање. “Неће у кревет“… објашњавамо невешто…

У неким породицама живи се на начин “како је од вајкада било“ (ноћ за спавање, дан за будност, рад и дружење). У неким породицама примењује се начин “хајде да се договоримо“ или начин “како мама (тата) каже“, а све више је присутан и  начин “како ко стигне“ за који се често каже, “ма добро је… тако сви живе… не може се данас другачије“. Ипак, немамо осећај стабилности, реда и радости у нашем животу.

То је довољан разлог да застанемо и сагледамо квалитет нашег породичног живота. Како смо организовали живот у својој породици? Каква је временска организација, редослед и трајања активности у нашој породици – са премало предвидљивих или са превише чврстих и крутих, образаца?

Брига о деци у предшколском узрасту је тежак посао и веома исцрпљује родитеље. Успостављање равнотеже којом се постиже да деца следе једноставна правила понашања и опхођења а истовремено и избегавање директне дисциплинске и вербалне интервенције, била би идеална форма организације породичног живота и мање исцрпљујућа за родитеље.

На раном предшколском узрасту је веома важно успостављање постојаних навика одласка на спавање, редовних оброка, примереног понашања за столом, употребe тоалета, хигијене тела, одеће,  прања руку, прања зуба  јер дају осећај збринутости, заштићености и сигурности. Деци су неопхпдне предвидљиве секвенце у дневном распореду и више познатих правила, него одраслима.

Тек након претходно постигнуте дубоке сигурности засноване на општем реду, контроли и предвидљивости, на старијем предшколском узрасту је могуће  постепено приступити и увођењу одређених флексибилности у породичном ритму живљења (да се на пример одложи одлазак на спавање јер дете жели да буде мало са изненадним гостом кога воли, или да се прескочи купање јер је након продуженог рођендана дете веома  поспано…) На тај начин успостављамо  неопходну равнотежу између тако потребних предвидљивих секвенци у дневном распореду и флексибилног приступа у његовом спровођењу.

Дугорочно гледано, поштовање одређених навика, правила и реда у кући, биће мање штетно за нашу децу него њихово непоштовање.Постављање одређених смерница и граница шта, кад, где и како могу да се организују и одвијају одређене активности и игра,  јесте начин здравог развоја и напредовања и деце и породице у целини. “И граница је израз љубави“. (Тата Миша)

 
Komentari su isključeni

Objavljeno u Vaspitne Teme